Tuleeko treenin jälkeen huono olo?

hyppy

 

Aloittelijana raskaan treenin jälkeen saatat tuntea heikotusta ja huonovointisuutta. Se on tavallista ennen kuin keho sopeutuu kovempaan rasitukseen. On kuitenkin muutama muukin syy, jonka takia olo voi olla huono joko treenin aikana tai sen jälkeen. Kun haluaa kehittyä, täytyy itseään haastaa riittävästi. On hyvä, jos treeni ottaa sopivasti koville, mutta miten sen turhan huonon olon voi välttää? Listasin sinulle viisi vinkkiäni:

 

  1. Nesteytys

Treenin aikana haihtuu paljon nestettä.

Kannattaa siis juoda vettä tasaisesti ennen treeniä ja sopivasti koko harjoittelun ajan.

Kehon kuivuminen saattaa tuntua heikotuksena ja huimauksen tunteena, vaikka sinua ei varsinaisesti janottaisi. Veden juominen on muutenkin tärkeää terveyden kannalta, ja moni meistä juokin ylipäänsä päivittäin liian vähän.

 

vesi

 

  1. Treeniä edeltävä ruokailu

Paras aika syödä on noin pari tuntia ennen inWell-treeniä. Liian pitkä aika treeniä edeltävästä ruokailusta on yleisin syy treenin aikaiseen huimaukseen ja huonovointisuuteen. Selitys on matala verensokeri. Mutta älä syö myöskään juuri ennen treeniä – silloin keho käyttää energiaansa ruoan sulattamiseen ja se on kaikki treenistä pois.

  1. Vältä energiajuomia ja -patukoita

Juuri ennen treeniä ja sen aikana nautitut nopeasti verensokeria kohottavat energiajuomat ja -patukat voivat antaa hetkellisen piristysruiskeen, mutta ei aikaakaan kun olo on entistäkin nuutuneempi. Jos ruokailusta on kuitenkin enemmän aikaa tai tunnet energiavajetta jo ennen treeniä, voit ottaa pienen välipalan esimerkiksi riisikakun banaaniviipaleilla.

  1. Lihashuolto

Kun veri ei kierrä kunnolla päähän, se tuntuu huimauksena. Siksi on tärkeää pitää huolta siitä, että niska- ja hartiaseudun lihakset ovat vetreinä.

Säännöllisesti treenaava tarvitsee lihashuoltoliikkeitä erilaisen jumittumien ja liikerajoitteiden ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Kannattaakin ottaa ahkeraan käyttöön Lihashuolto-harjoitukset. Loppujäähdyttely on myös erittäin tärkeä muistaa tehdä aina treenin päätteeksi.  Suosittelen käymään myös hieronnassa!

 

venytys

 

  1. Lepo

Treenikärpäsen pureman saanut kapsahtaa usein perusvirheeseen ja treenaa itsensä ylikierroksille. On tärkeää antaa myös riittävästi lepopäiviä kehollesi.

Treenaamiseen tottumattoman kropan liiallinen kuormitus saattaa johtaa ylikuntoon, jonka merkkejä voivat olla myös huonovointisuus ja huimaus. Jos tunnet jatkuvaa huonoa oloa treenin jälkeen, jätä tehokkaammat treenit viikoksi vähemmälle ja keskityä lihashuoltoon.

Ps.Voimakkaan huonon olon ja huimauksen takana voi joskus olla myös alkava sairaus, erityisesti jos aikaisemmin olet pystynyt tekemään treenejä ilman näitä häiritseviä oireita. Rasituksessa toistuvasti ilmenevään huonovointisuuteen ja pyörrytyksen tunteeseen on syytä suhtautua vakavasti. Jos oireet jatkuu, kannattaa käydä keskustelemassa asiasta lääkärin vastaanotolla.