Ruoan ravintotiheys korostuu raskausaikana, kun monien vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve kasvaa huomattavasti, mutta energiantarve ei juurikaan. Monipuolinen ja riittävä syöminen on aina ensisijainen ravintoaineiden saannissa. On kuitenkin joitakin vitamiineja ja kivennäisaineita, joita suositellaan ottamaan lisänä.
Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat ihmiselle välttämättömiä orgaanisia yhdisteitä. Vitamiinit tulee saada ravinnosta, sillä elimistö ei pysty niitä itse valmistamaan. Vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve lisääntyy raskauden aikana.
Monipuolisesti ja terveellisesti syömällä saadaan tärkeitä vitamiineja, mutta ei useinkaan riittävästi. Yleisimpiä raskausajan vitamiini- ja kivennäisainevalmisteita ovat D-vitamiini, foolihappo, rauta, sinkki, kalsium, magnesium. Raskaana oleville suunnatut monivitamiini-hivenainevalimisteet ovat myös mainio lisä terveelliseen ruokavalioon.
D-VITAMIINI
D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää sikiölle. D-vitamiinin rooli keskittyy kalsiumin imeytymiseen ja toisaalta se heijastuu myös sikiön luuston kehittymiseen. D-vitamiinilla on myös monia muita terveysvaikutuksia.
D-vitamiinia saadaan pieniä määriä ravinnosta, mutta ei riittävästi. Tärkein D-vitamiinin lähde on aurinko. Mutta koska pohjoisessa emme saa riittävästi auringonvaloa, D-vitamiini suositellaan otettavaksi ravintolisänä. Suomessa odottajille suositellaan 10mcg D-vitamiinia vuorokaudessa. Mutta useiden tutkimusten mukaan tämä määrä on auttamatta liian pieni useimmille.
D-vitamiinitaso olisi hyvä mittauttaa aika-ajoin jotta tiedät, kuinka paljon sinun olisi hyvä sitä nauttia ravintolisänä. Määrä on aina yksilöllinen. Sen voit käydä helposti mittauttamassa laboratoriossa.
FOLAATTI/FOOLIHAPPO
Folaatti on yksi B-ryhmän vitaamiineista (B9-vitamiini.) Folaattia saadaan ravinnosta kuten tummanvihreistä kasviksista, hedelmistä, marjoista , täysjyväviljoista. Se on elinätärkeä raskauden alkamisen näkökulmasta sekä raskauden alussa. Sitä tarvitaan solujen jakautumiseen, verisolujen muodostumiseen ja keskushermoston kehittyiseen.
Suomalaisnaisilla folaatin saanti ruokavaliosta on riittämätöntä ja sen vuoksi foolihappovalmistetta suositellaan ihan turvaksi ja tueksi etenkin raskauden alkuvaihessa ja mielellään jo ennen raskautta. Foolihappo on siis folaatin synteettinen eli laboratoriossa tehty muoto. Eli ruoassa tämä vitamiini esiintyy folaattina ja ravintolisissä foolihappona.
Suositus on, että foolihappovalmiste aloitetaan ruokavalion tueksi jo mielellään ennen raskautta ja jatketaan ainakin raskausviikolla 12 asti. Suositeltava määrä on 400 mikrogrammaan foolihappoa vuorokaudessa.
C-VITAMIINI
C-vitamiinia saadaan kätevästi ja helposti ravinnosta kuten kasvikset, hedelmät ja marjat. Suomalaisten yleisimmät C-vitamiinin lähteet ovat hedelmät, marjat, vihannekset ja juurekset. Sitä on runsaasti muun muassa sitrushedelmissä, mustaherukassa, lakassa, ruusunmarjassa, mansikassa, paprikassa ja kiivissä.
C-vitamiinin tarve lisääntyy raskauden ja imetyksen aikana. C-vitamiinin lisääntynyt tarve liittyy aineenvaihdunnassa tapahtuviiin muutoksiin raskausaikana.
C-vitamiinilla on erityisiä rooleja immuunijärjestelmän kannalta. Se on myös kasvun ja kudosten kehittymisen kannalta tärkeä. C-vitamiini tehostaa myös raudan imeytymistä.