On luonnollista, että synnytyksen jälkeen huomio kiinnittyy tiiviisti lapseen ja hänen tarpeisiin. On selvää, että lapsen viedessä kaiken huomion ja hänen rytmin mukaan kun eletään, voi äidin oma jaksaminen olla välillä koetuksella, ja näin oma hyvinvointi niin unen kuin ravitsemuksen suhteen saattaa jäädä sivurooliin vastasyntyneen kanssa.
Sitäkin suuremmalla syyllä me joudumme tekemään ajatustyötä ja valintoja sen eteen, että jaksettaisiin äiteinä uudessa elämäntilanteessa hyvin. Sen vuoksi ravitsemus ja ruokavalioasiat ovat sellaisia, mihin olisi hyvä suoda ajatuksia. Äidin hyvinvointi on jaksamisen perusta. Äidin omalla ruokavaliolla ja ravitsemustilalla on suora vaikutus lapseen ei ainoastaan imetyksen välityksellä vaan myös hänen energiatasojen ja jaksamisen välityksellä. Ja myös imetystä ajatellen, äiti tarvitsee riittävästi energiaa ruoasta, jotta imetys onnistuisi mahdollisimman hyvin ja maitoa erittyisi. Monipuolinen ja riittävä ruokavalio on vaikuttamassa myös äidin fyysiseen raskaudesta palautumiseen.
Katkonainen uni ja vähäiset yöunet ovat tavallista lapsen ollessa pieni. Väsymys itsessään olotilana vaikuttaa syömiseen ja himo makeaan ja hiilihydraattipitoisia ruokia kohtaan yleensä kasvaa. Ruokailurytmin pitäminen tasaisena auttaa tähän. On hyvä huolehtia siitä, että ruoka-annokset ovat riittävän suuret ja monipuoliset.
Ravinnon ohella unen ja levon tärkeys korostuu. Omalle levolle ja unelle on hyvä pyhittää aikaa. Jos lapsi on valvottanut yöllä, suosittelen nukkumaan päivisin kun vauvakin nukkuu, jos se on mitenkään mahdollista. Riittävä lepo antaa energiaa niin vauvan hoitoon kuin omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Levänneenä ruokailurytmin saaminen kuvioihin on sujuvampaa, mikä edesauttaa myös painonhallinnan näkökulmasta. Se auttaa myös tekemään fiksumpia valintoja keittiössä. Väsyneenä nimittäin helpommin sortuu epäedullisiin ruokavalintoihin.
On kuitenkin tärkeä tiedostaa, että käsillä on elämänvaihe, joka menee ohi. Tilanne on hetkellinen ja menee ohi yllättävän nopeasti. Kannattaa myös miettiä, onko läheisissä sellaisia, joilta voisi aika ajoin pyytää apua vauvan hoitoon niin että pääsisi itse käymään esimerkiksi ystävän kanssa ulkona syömässä. Kotoa lähtemisellä on usein myönteinen vaikutus mielialaan ja näin jaksaa taas paremmin kotona vastasyntyneen kanssa muuttuneen arjen keskellä.