Aktiivinen kohdevenyttely

 

kohdevenyttely

Liikunta ja treenaaminen kiristävät lihaksia ja jäykistävät kehoa. Kovatehoinen treeni myös kipeyttää lihaksia. Jotta kireyttä saadaan poistettua ja kipua hellitettyä täytyy venytellä.

Tavallinen staattinen venyttely, missä vartaloa pidetään venytysasennossa 15-60 sekuntia, on se yleisin tapa venytellä. Siihen olemme oppineet ja tottuneet. Mutta tämäntyylinen venyttely ei kuitenkaan toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Staattisessa venyttelyssä lihakset eivät rentoudu kunnolla, eikä lihaskipukaan lievity tämäntyyppisellä venyttelyllä vaan se voi jopa ärsyttää ja vahingoittaa lihaksia. Staattinen venyttely ei tehoa, koska se toimii kehon reaktiotapoja vastaan. Keho jännittyy vastustamaan pitkää ja voimakasta venytystä. Kun lihasta pyritään venyttämään, lihas jännittyy. Yhdysvaltalainen Aaron Mattes totesi staattisen venyttelyn ongelmat ja kehitti lihasfysiologiaan perustuvan uuden venyttelytavan, aktiivinen kohdevenyttely.

Aktiivisessa kohdevenyttelyssä venytys kohdistetaan kullekin lihakselle anatomisesti parhaaseen suuntaan. Venytys tehdään lyhyesti ja kevyesti, liike toistetaan 8-10 kertaa. Kun lihasta venytellään lyhyesti ja kevyesti ja liikkeet tehdään rauhalliseen tahtiin, keho ei jännity vastustamaan venytystä. Tehoa saadaan toistamalla liikettä useamman kerran. Oikea hengitysrytmi on myös tärkeä osa venyttelyä.

Aktiivisessa kohdevenyttelyssä asennot on valittu siten, että rentoutus ja venytyksen kohdistaminen tapahtuvat ikään kuin itsestään. Rentoutus perustuu raajojen tai vartalon vastakkaisilla puolilla olevien lihasten keskinäiseen riippuvuuteen. Esimerkiksi kun käsi koukistetaan olkavarren etupuolen hauislihasta jännittämällä, olkavarren takaosan lihakset rentoutuvat ja antavat myöten. Muuten koukistaminen ei olisi mahdollista. Venytysten alkuasennot ja venytysasennot on valittu tällaisten riippuvuuksien mukaan niin, että rentoutus tapahtuu ikään kuin itsestään venyttelijän raajan tai vartalon liikkeellä alkuasennosta venytysasentoon. Asennot ovat yksinkertaisia kehon asentoja. Venyminen on myös pysyvämpää, sillä hermo-lihasjärjestelmä oppii venytysten aktiivisissa toistoissa muistamaan laajentuneen liikeradan.

Aktiivisen kohdevenyttelyn vaikutuksia liikkuvuuteen on selvitetty ja todettu, että se parantaa liikkuvuutta enemmän kuin tavanomainen staattinen venyttely. Kohdevenyttely sopii kaikille, niin iäkkäille, liikuntaa harrastamattomille kuin myös huippu-urheilijoille.

AKTIIVINEN KOHDEVENYTTELY LYHYESTI

  • venytetään enintään 2 sekuntia
  • rauhallinen venytys toistetaan 8-10 kertaa
  • Jokaisessa toistossa venytettävä lihas rentoutetaan kun raaja tai vartalo siirretään lähtöasennosta venytysasentoon
  • täysin rento lihas venyy hyvin ja turvallisesti
  • Venytyksen tehostaminen tehdään käsillä auttaen kevyesti
  • hengitys toistojen tahdissa kiihdyttää verenkiertoa ja elimistön hapensaantia sekä maitohappojen poistumista

inWell-palvelussa käymme läpi 4-osaisen aktiivisen kohdevenyttelyjakson.  Ensimmäisessä osassa käydään läpi vartalon, lantion ja reisien lihasten venyttelyä. Ensimmäinen venyttelyjakso sisältää 12 eri venyttelyliikettä.  Tässä pieni kooste venyttelystä!

Lähde: Aktiivinen kohdevenyttely, Pertti Kukkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *