Mitä tulee ottaa huomioon flunssan iskiessä? Milloin treenit voi aloittaa sairastelun jälkeen?
Flunssaoireiden ilmaannuttua on tärkeä antaa keholle lepoa. Äkillinen infektio on jo itsessään rasitustila elimistölle ja tehty treeni vain voimistaisi rasitusta. Kipeänä treenaamisesta ei ole mitään hyötyä! Päinvastoin siitä on vain haittaa ja se voi olla jopa vaarallista. Sairaana kunto ei kehity ja mahdollisuus ikäviin jälkitauteihin on olemassa.
Kovatehoisten treenien aloittaminen liian aikaisin sairastelun jälkeen voi vain pitkittää toipumisprosessia. Liikunnan voi aloittaa, kun yleisoireita kuten kuumetta, lihaskipua, voimattomuutta ei enää ole. Harjoittelu on syytä aloittaa varovasti kehoa kuulostellen. Toipilasvaiheessa inWellin Treenit-välilehdeltä löytyvän Lihashuolto-otsikon alla olevat harjoitukset kuten Tuki & Liikkuvuus, Kevytjooga, Venyttelyt toimivat tässä tilanteessa hyvin. Myös hypyttömät kevyet treenit ovat yksi hyvä vaihtoehto kevyempään aloitukseen.
Kevyttä harjoitteluvaihetta on hyvä jatkaa yhtä kauan kuin sairauden oireilukin on kestänyt. Jos sairasteluoireet kestivät pari viikkoa, on kevennettyjä harjoituksia hyvä tehdä myös se kaksi viikkoa. Jos taas kävit läpi pienen muutaman päivän flunssan, voit normaaliin treenirytmiin palata jo muutaman kevennetyn päivän jälkeen. Ensimmäisissä treeneissä sairastelun jälkeen on hyvä kuulostella herkällä korvalla kehoa. Jos treenin aikana tunnet huonoa oloa tai huimausta eikä henkikään tahdo oikein kulkea, on harjoitus sinulle vielä liian haastava eikä sitä kannata viedä väkisin loppuun.
Hyvästä nesteytyksestä on tärkeä huolehtia aina, mutta erityisesti sairastelun jälkeen ensimmäisillä treenikerroilla se on ensiarvoisen tärkeää. Hyvä nesteytys pitää limakalvot kosteana ja on myös aineenvaihdunnan kannalta hyödyllistä. Monesti sairastelun jälkeen lähtökuntotasoon pääseminen vaatii malttia. Voi nimittäin mennä jopa viikkoja tai kuukausia ennen kuin pääset samaan iskuun kuin ennen sairastelua.
Flunssakauden jyllätessä pahimmillaan, sitä on aika vaikea estää, mutta tasapainossa oleva liikunta ja lepo sekä monipuolinen ja terveellinen ravinto voivat antaa suojaa ja estää taudin tuloa.