inWell-konkarin tärpit treeni-innon ylläpitämiseen ja löytämiseen

 

Laura kertoi aiemmassa kirjoituksessaan omista kokemuksistaan inWell-treenien parissa. Tästä löydät Lauran omat tärpit liikunta-innostuksen löytämiseen ja ylläpitämiseen.

 

Arkinen aherrus, mikä selviytymisen haastava taitolaji. Innokkaanakin liikkujana olen ajoittain taistellut treeni-iloa ja mahdollisuuksia kampittavien arkiesteiden edessä: kiire, väsymys, oman ajan puute, kyllästyminen samana toistuvaan treeniohjelmaan tai liikkumisen tapaan, hukassa olevat uudet ideat kuntosalilla huhkimiseen, tavoitteiden epämääräisyys, tsempparin puute ja toisinaan on huono sääkin tainnut saada syyllisen viittaa niskoilleen. Tekosyitäkö, kysyn nyt itseltäni…

Mikä liikkeelle lähdössä sitten ajoittain takkuaa? Syyllinen ei ole tiedon puute. Nykytutkimuksen valossa säännöllisen liikunnan terveyshyödyt ovat  vahvat. Tutkimus tarjoaa yhä enemmän näyttöä myös elintapatekijöiden ennaltaehkäisevästä merkityksestä terveydelle ja henkiselle hyvinvoinnille.

Ihminen on kiistatta tehty liikkeeseen. Jo pieni lapsi kehittyy liikkumalla. Jokaisessa meissä asustaa siis sisäinen liikkuja, joka janoaa tulla huomioiduksi. Liikunnallisesta elämäntavasta kiittävät niin aivot, mieli kuin kehokin.

 

Mitkä olisivat sinun AVAINSANASI liikkuvan elämäntavan löytämiseksi ja ylläpitämiseksi?

 

Mikä pitäisi juuri sinut liikkeessä? Liikunnan terveysvaikutukset antavat monta hyvää syytä pohtia itseä motivoivia avainsanoja säännöllisen liikkumisen tueksi.

Ehdotan sinulle muutamia:

Tavoitteet ja suunnitelmallisuus. Motivaation löytämisessä ja ylläpitämisessä itselle tärkeät tavoitteet ovat keskeisiä. Päätös liikkuvasta elämäntavasta tarvitsee kuitenkin tuekseen innostavan suunnitelman. Treenipäätösten pilkkominen pieniksi päivittäisiksi valinnoiksi auttaa siihen, ettei urakka kuulosta mahdottoman suurelta ja uuvuta innostusta jo alkumetreille. Askel kerrallaan. Juuri näistä pienistä päätöksistä syntyy säännöllisesti tehtyinä iso muutos kokonaishyvinvoinnille.

Säännöllisyys merkitsee terveyttä tänään ja tulevaisuudessa! Ei ole oikotietä onneen, eikä liikuntaa voi valitettavasti harrastaa kuuriluontoisesti varastoon. Vain säännöllisyyden kautta liikunnasta muodostuu kuntoa ylläpitävä ja kehittävä tapa. Ota rutiinit avuksi! Niiden myötä vähenee myös erityistä itsekuria vaativien liikuntapäätösten tarve. Liikkeelle lähdöstä tulee tapa – entistä helpompaa.

Helppous. Tee liikkumisesta helposti lähestyttävää! Onnistumisen todennäköisyys terveellisen ja liikkuvan elämäntavan ylläpitämiseksi paranee huomattavasti, kun treenaaminen ei kummittele mielessä arkihässäkkää lisäävänä aikasyöppönä.

Vaihtelevuus ja teho. Monipuolinen treeni kehittää niin lihasvoimaa kestävyyskuntoa, tasapainoa kuin liikkuvuuttakin. Vaihtelevuus kampittaa kyllästymisen tunteita ja tarjoaa jokaiselle onnistumisen ja kyvykkyyden kokemuksia. Yksipuolinen liikunta puolestaan altistaa rasitusvammoille – kehokin kaipaa kehittyäkseen vaihtelevia ärsykkeitä. Lyhyessä treeniajassa saavutettu tuloksellisuus on kiireisen treenaajan unelma. Mitä kovempi teho, sitä lyhyempi liikuntasuoritus riittää.

Onnistumisen ilo. On helpompi motivoitua asiasta, josta nauttii! Sitoutuminen liikkuvaan elämäntapaan kasvaa, kun motivaatiosta tulee sisäinen – harjoittelun tuomasta nautinnosta kumpuava. Valitse siis liikuntamuoto, josta nautit. Tai ehkä saat iloa uusista haasteista? Ohjattu liikunta ja kehonhuolto vahvistavat entisestään turvallista ja oikeaoppista liikkumista. Näin tavoitteiden saavuttaminen helpottuu ja saat nauttia palkintona onnistumisen ilosta. Haasteista suoriutuminen lisää takuuvarmasti tyytyväisyyttä. Nauti liikunnan positiivista vaikutuksista!

Lempeä itsekuri. Älä vaadi itseltäsi mahdottomia. Hyvissäkin suunnitelmissa on välillä vaikea pysyä. Siksi joustava tavoitteenasettelu on tärkeää. Jos tekeminen poikkeaa sivupoluille asetetuista päämääristä, on hyvä palauttaa mieleen tavoite. Aina voi palata uudestaan terveellisten elintapojen äärelle. Keskity epäonnistumisten sijaan onnistumisiin!

Entä se tuloksellisuus? Tulokset seuraavat kuin itsestään, kun päätös liikkuvasta elämäntavasta on syntynyt. Arkijaksaminen kohenee, mieliala paranee, stressinsietokyky lisääntyy, vastustuskyky kasvaa, painonhallinnalliset tavoitteet täyttyvät, peilikuva hyväilee, ryhti suoristuu, itsetuntosi vahvistuu tai väsymys väistyy ja koet saavasi enemmän aikaiseksi? Omien tavoitteiden ja kehittymisen seuraaminen kannustaa edelleen jatkamaan.

Se mihin tarkkaavaisuutensa kohdistaa, kasvaa mielessämme. Ajattele siis liikunnan hyötyjä liikkumisen esteiden sijaan! Ja muista palkita itseäsi onnistumisista! Ehkä olet ansainnut uudet motivoivat treenivaatteet, joissa on aivan pakko päästä hikoilemaan!

 

Otathan säännöllisen liikkumisen haasteen vastaan ja lähdet matkalle kohti terveempää itseä?

 

Liikkuvaa elämänlaatua alkaneeseen vuoteesi, 

Laura

IMG_7562

( Kirjoittaja on aktiivinen liikunnasta nauttija, kouluikäisten lasten äiti ja kahden työn välissä taiteileva psykologi)

Tässä vielä linkki aiempaan kirjoitukseen.