Koukussa sokeriin

suklaapiirakka1

Oletko koukussa sokeriin?
Mitä enemmän sitä syöt, sitä enemmän sitä tekee mieli ja kierre on näin valmis.
Usein makean syöminen on opittu tapa, viikonloppuherkuttelua, lohdutusherkuttelua, itsensä palkitseminen makealla jne. Mutta makeanhimo voi johtua myös siitä, että syöt liian vähän ja yksipuolisesti. Et saa ruoasta välttämättä tarpeeksi kylläisyyttä ylläpitävää proteiinia ja vitamiineja.

Jotta saisit sokeririippuvuutesi kuriin syö säännöllisesti ja monipuolisesti.
Älä venytä ateriavälejä kovin pitkiksi, vaan syö 3-4 tunnin välein. Verensokeri pysyy tasaisena, etkä sorru niin helposti naposteluun. Syö jokaisella aterialla hyvälaatuista rasvaa, proteiinia, kasviksia sekä hyviä hiilihydraatteja. Kotoa lähtiessaä laukkuun on hyvä ottaa mukaan jotain pientä välipalaa, kuten pähkinöitä, hedelmä, smoothie.

Kaappeihin ei kannata ostaa ”vierasvaraa”. Syöt terveellisesti, jos täytät kaappisi terveellisillä asioilla.
Kun teet päätöksen sokerinvähentäisestä, kurkkaa kaappiin ja lue pakkauselosteet. Yllätyt, kuinka paljon, ja missä kaikissa ruoka-aineissa saat sokeria huomaamatta. Vaikka siis jätät karkit ja limsat kaupan hyllylle, voit huomaamatta syödä sokeria enemmän kuin luulet. Putsaa kaappi maustetuista jogurteista ja rahkoista, mehuista, valmismaustetuista kastikkeista, ketsupista, muroista.
Kauppaan ei kannata mennä nälkäisenä. Kärry voi täyttyä huomaamatta ”turhalla” sokerihötöllä, sillä nälkäisenä mieli tekee helposti makeaa.

Kun sokerihimo iskee, ota lasi vettä ja tee jotain sellaista, mikä vie ajatukset pois ruoasta. Mielihalu kestää yleensä vain 15 minuuttia.
Vaihda makeat herkut pähkinöihin, kasviksiin, hedelmiin. Napostella voi myös terveellisesti. Leikkaa kurkku- ja porkkanaviipaleita, dippaa niitä itsemaustettuun kermaviiliin ja nauti.
Tee päätös sokerin vähentämisestä tai pidättäydy sokerista kokonaiseksi kuukaudeksi. Kerro suunnitelmastasi läheisillesi. Päätös pitää paremmin, kun olet kertonut niistä ääneen.
Ensimmäiset pari viikkoa vaatii itsekuria, mutta alun jälkeen helpottaa.
Huomaat olosi pirteämmäksi ja energisemmäksi, eikä sokeria tee enää edes mieli.
Kuukauden jälkeen, kun olosi on hyvä, päätätkin ehkä pysyä sokerista erossa pidempään, tai jos haluat välillä herkutella sokerilla, salli itsellesi yksi päivä viikosta, jolloin voit syödä jotain makeaa.
Mutta muista kohtuus myös silloin!