Miksi nukkuisin?

 

On hyvä muistaa, että ravinnon ja liikunnan lisäksi tarvitaan myös vastapainoa. Tavoitellessa parempaa vireyttä, yksi tärkeimmistä osa-alueista on riittävä lepo ja uni. Unen aikana keho palautuu, korjaa itseään ja tuottaa kasvuhormonia.

Hyvin nukutun yön jälkeen päivä sujuu huomattavasti paremmin – olo on energinen ja positiivinen.

Riittävän yöunen puute on yksi merkittävimmistä terveysriskeistä. Unenpuutteen ensimmäinen oire on väsymys. Väsyneenä tarkkaavaisuus heikkenee, suorituskyky alenee sekä sosiaaliset kyvyt heikentyvät. Ympärillä olevat ihmisetkin sen huomaa – väsyneenä ei jaksa kuunnella ja huomioida toisia, ja oma mielialakin heilahtelee.

Unen määrän lisäksi unen laadulla on suuri merkitys. Jos yöuni on katkonaista tai levotonta, ei uni ole niin palauttavaa vaikka tunteja kertyisikin. Liiallinen ruudun tuijottaminen iltaisin (kuulemma yleistä), liian myöhään suoritettu tehokas treeni, liian myöhään syöty runsas ateria tai kuorsaaminen voivat olla heikentämässä unen laatua.

Uni on myös yksi tärkeimmistä painonhallinan työkaluista. On hyvin haastavaa saada painoa tippumaan, jos uni on katkonaista tai liian vähäistä. Yhtäjaksoinen, syvä uni lisää kasvuhormonin eritystä, millä on suoria vaikutuksia rasvanpolttoon.

Usein univajeesta kärsivä tunnistaa väsymyksen. Asialle ei kuitenkaan välttämättä tehdä mitään, sillä muutos koetaan vaikeaksi. Liian vähäinen uni voi johtua esimerkiksi perhetilanteesta – pienet lapset valvottavat. Vuorotyöläisillä on myös omat haasteensa.

Ja sitten vielä tämä!
Univaje on usein oma valinta, ei malta mennä ajoissa nukkumaan, vaikka siihen olisi mahdollisuus.
Oma haasteeni liittyy juuri tähän. Illalla kun talo hiljenee, tuntuu ihanalta viettää hetki ”omaa aikaa” hiljaisuudessa. Olen kuitenkin pyrkinyt siirtämään tämän hiljaisen hetken aamuun: illalla ajoissa nukkumaan ja aamulla herätys ennen muita.

Kysymys on usein omista valinnoista.

Univajeen selättämiseen on hyvä pohtia työkaluja, kukin itse tykönänsä. Ennen pitkää hoitamaton univaje saattaa aiheuttaa vakaviakin seurauksia – pahimmillaan altistaa myös masennukselle.

Pidetään huolta itsestämme.
Kun itsellä on hyvä olla, heijastuu se hyvinvoinnin peilinä myös lähimmäisille.