Lämpimät onnittelut pienokaisen syntymän johdosta! Hienoa, että kaiken sen pikkuvauva-arjen hulinoissa olet ottanut myös oman hyvinvointisi huomioon ja lähtenyt palauttelemaan kehoa raskauden jälkeen.
InWellin Palaudu synnytyksestä -valmennus on suunniteltu sillä ajatuksella, että pääset harjoitusten avulla liikkumaan synnytyksen jälkeen turvallisesti ja eteneminen on maltillista. On tärkeä huomioida ettei palautuminen tapahdu ihan muutamassa viikossa. Onhan kehosi käynyt läpi melkoisen muutoksen raskauden ja synnytyksen aikana. Lisäksi imetyksen aikana hormonitoiminta poikkeaa normaalista, mikä on myös vaikuttamassa palautumiseen.
Suosittelen aloittamaan Palautumispolun ohjelman aina viikosta 1, vaikka aloittaisitkin harjoitteet esimerkiksi lopputarkastuksen jälkeen tai myöhemmin. Palautumistreeneissä aloitellaan lantionpohjalihasten sekä keskivartalon syvien lihasten aktivoimisella ja vahvistamisella. Vastasyntyneen hoitamiseen liittyy paljon kanniskelua ja imetystä, joten hartioille on hyvä antaa myös avaanvia ja rentouttavia harjoituksia. Näihin saat apua viikkosuunnitelmien hartiajumpista.
Jotta keskivartalon tuki ja suorat vatsalihakset palautuvat entiselleen raskauden jälkeen, tarvitaan oikeanlaisia harjoitteita. Maltti on valttia, sillä epäedulliset liikkeet voivat jopa pahentaa tilannetta. Oikea tapa lähteä liikkeelle on lantionpohjan lihasten sekä syvien vatsalihasten aktivointi tietyssä hengitysrytmissä, joka edesauttaa vatsalihasten palautumista.
Raskauden aikana suorat vatsalihakset erkaantuvat toisistaan. Suorien vatsalihasten välissä oleva kalvo venyy ja ohentuu vatsan kasvaessa. Loppuraskaudesta vatsalihasten välinen rako voi olla jopa 10-15cm. Synnytyksen jälkeen vatsalihakset lähtevät palautumaan ja täydellinen palautuminen on tapahtunut yleensä puolen vuoden sisällä. Vatsalihasten synnytyksen jälkeistä palautumista voi edesauttaa, kun ennen raskautta sekä raskausaikana huolehtii keskivartalon syvien vatsalihasten kunnosta.
Jotta keskivartalon lihakset voimistuvat ja kuntoutuvat, tarvitaan säännöllistä harjoittelua. On siis tärkeä tehdä harjoitukset ohjelman mukaan säännöllisesti. Ensimmäisten viikkojen lantionpohjalihastreeniä on helppo tehdä mihin aikaan päivästä vaan: heti aamusta, vauvan päiväunien aikaan, imettäessä tai illalla viimeiseksi. Ensimmäiset kerrat on hyvä tehdä videon opastuksella, mutta kun liikkeet tulevat tutuiksi, onnistuu harjoitus tehdä ihan omaan tahtiin.
On tärkeä kuulostella kehoa ja edetä harjoituksia oman tuntemuksen mukaan.