Raskausaika

pallo

Liikunta raskauden aikana on hyväksi sekä äidin että vauvan hyvinvoinnille. Säännöllinen liikunta parantaa hapenottokykyä ja lihaskuntoa, auttaa painonhallinnassa ja pitää mielen virkeänä. Liikunnan aikana äidin endorfiinit hyrrää, jolloin myös vauva tuntee olonsa hyväksi. Treenaamisen raskauden aikana tulisi olla kuntoa ylläpitävää, ei uusien tavoitteiden saavuttamista. Sopivaa liikuntaa harrastamalla odottava äiti voi välttää tai ainakin helpottaa monia raskausajan vaivoja, kuten alaselkä- ja liitoskipuja.

Vatsan kasvaessa kehon tukirakenteet joutuvat mukautumaan asennonmuutoksiin. Raskaus ja kasvava kohtu aiheuttavat muutoksia erityisesti selän asennossa ja ryhdissä. Lanneranka kaartuu kohdun painosta eteenpäin ja tämä aiheuttaa usein odottajalle alaselän väsymistä ja kipuilua. Selän kivuille altistavia tekijöitä on myös ylipaino ja huono lihaskunto. Lihaskunnon ylläpitämisellä ja venyttelyllä voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa kipuoireita.

On hyvin yleistä, että raskausajan treenaamisesta ollaan epävarmoja. Olen onnellinen siitä, että voin olla tukena opastamassa äidin liikkumisessa, jo ennen lapsen syntymää. Saan olla edistämässä äidin ja vauvan hyvinvointia raskausaikana odottavalle äidille suunnatun treeniohjelmiston avulla inwell.fi sivustolla. inWell-raskausajan treenien avulla pysyt hyvässä kunnossa turvallisesti läpi raskauden.

Saat joka viikko sähköpostiisi uuden viikkosuunnitelman, johon on merkitty sekä treenit että lepopäivät. Raskausajan treeneistä löytyy Raskaustreenejä (oman kehon painolla), Raskauspower (käytössä lisäpainot), Raskausjooga. Treeneissä käytetään myös esimerkiksi jumppapalloa ja kuminauhaa.

Teen jokaisen harjoituksen yhdessä kanssasi alusta loppuun.

Raskausaika on aina yksilöllinen. Kuuntele kehoasi jokaisessa treenissä. Tunnustele liikkeitä, miltä ne sinun kehossasi tuntuvat? Jos joku liike tuntuu epämiellyttävältä, se kannattaa jättää pois. Aina tarpeen vaatiessa voit laittaa treenivideon paussille, pitää pienen tauon ja jatkaa hetken päästä. Kierrosten välissä voit myös pitää tarvittaessa pienen juomatauon. Äitiysneuvolassa on myös hyvä mainita, että teet inWell- raskausajan treeniohjelmaa.

Raskaus etenee, lapsi kasvaa, vatsa kasvaa. Tänään joku liike voi tuntua hyvältä tehdä, mutta viikon kuluttua tilanne voi olla jo toinen. Joten muista kuunnella kehoasi. Jos raskausajan treenit aiheuttavat kipua tai supistuksia, ota yhteys lääkäriisi ja keskustele treenaamisen jatkamisesta hänen kanssaan. Muista, että treenaat aina omalla vastuulla.

Raskausaika on ainutlaatuista ja ihanaa aikaa, mistä kannattaa nauttia. Liikkumalla voit nauttia raskausajasta vielä enemmän, välttäen tai vähentäen raskauden tuomia vaivoja. Lisäksi liikunta piristää mieltä ja auttaa voimaan paremmin. Raskausajan liikunnan tulee olla mielekästä,  tavoitteena hyvä mieli sekä oman ja vauvan hyvinvoinnin parantaminen. 

pallo2


Keskustelu

 1. Hei!

  Miten saan tilattua raskausajanohjelman? Nyt rv 23+1.

  terkuin Maritta

  1. Hei Maritta.
   Kiva, kun tulet mukaan Raskausajantreeneihin 🙂

   Niin sanotut ”ison mahan jumpat” alkaa raskauspolulla viikolta 18.
   Raskausajan treenit ovat kuntoa ylläpitäviä harjoituksia, ja raskauspolulla olevat treenit soveltuvat raskaana oleville, riippumatta siitä kuinka pitkällä raskaus on. Loppuraskautta kohden treeniviikot keventyvät ja viikkoihin sisältyy esimerkiksi enemmän raskausjoogaa kuin power-harjoituksia.
   Voit aloittaa treenit raskausviikkoasi vastaavalta viikolta eli viikolta 23.

   Kirjautuessasi sisään tulee sinun valita aloitustasosi. Sivulla on 3 ”normaalin” polun aloitustasoa. Tältä sivulta pääset valitsemaan myös Raskausajantreenit ja haluamasi viikon raskauspolulta.
   Tervetuloa mukaan ja oikein mukavia jumppahetkiä! 🙂
   -Sanna

  1. Moikka Heidi.
   Klikkaa ”Liity mukaan” valitse sinulle sopiva maksumuoto.
   Kuukausitilaus on suosituin. Kun olet liittynyt mukaan onnistuneesti, pääset valitsemaan aloitustason. Valitse Raskauspolku ja viikko raskausviikkosi mukaan, niin saat sinulle sopivan treeniohjelman. Tervetuloa mukaan! 🙂
   -Sanna

 2. Hei! Onko enää järkeä aloittaa, olen viikolla 34?
  Olen raskauden aikana liikkunut melko vähän jatkuvien flunssien, liitoskipujen ja supistelujen vuoksi.

  1. Moi Heli,
   Jumpat voi hyvin aloittaa vielä 🙂 Suosittelen kuitenkin kysymään lääkäriltä, onko jumppaaminen suotavaa tilanteessasi kun on ollut supisteluja. Synnytyksen jälkeen suosittelen Raskaudesta palautumispolkua. Raskaudesta palautuminen -polku on suunniteltu sillä ajatuksella, että pääset harjoitusten avulla liikkumaan synnytyksen jälkeen turvallisesti. Hyviä vointeja loppuraskauteen ja tervetuloa jumppaamaan 🙂 -Sanna

 3. Hei!

  Vkolla 14 oleva ensiodottaja ilmoittautuu! Mitä välineitä tulee hankkia etukäteen? Mistä tiedän minkäkokoiset käsipainot tms tulee hommata?

  1. Kiva kun olet mukana 🙂 Pari kevyttä käsipainoa 2-3kg tarvitaan jumpissa ja jumppapallo. Pari harjoitusta on myös missä käytetään kuminauhaa.
   – Sanna

 4. Hei. Sopiiko tämä raskauspolku ensiodottajalle, joka ei ole paljoa jumppaillut pitkään aikaan? Onko liian raju? Raskaus on ihan alussa..

  1. En ole kukaan maininnut että Raskauspolku olisi liian raju, vaikka monen kuntoisia on ollut mukana. Raskauspolku sopii hyvin vaikka edellisistä jumppailuista olisi aikaa.
   Valitse treeniviikko raskauspolulla raskausviikkosi mukaan, jos olet rv 18 tai sitä enemmän.
   Jos sinulla on vähemmän raskausviikkoja kuin 18, valitse viikko 1 Raskauspolulta.

   Tervetuloa mukaan!

   -Sanna

Comments are closed.