Raskausajan ravitsemus

 

Ruokavaliolla on suuri merkitys raskausaikana sekä äidin että vauvan kannalta. Hyvä ruokavalio ja ravitsemustila raskausaikana turvaa sopivan odotusajan painonnousun, tukee sikiön optimaalista kasvua ja kehitystä, vähentää riskiä raskaus- ja synnytyskomplikaatioihin ja auttaa odottavaa äitiä voimaan hyvin läpi raskauden.

Raskaus on erinomaista aikaa omaksua perusterveelliset elämäntavat, jotka kantavat läpi lapsiperhevaiheen ja auttavat kehon normalisoitumisessa. Ruokavalioasiat eivät ole usein prioriteettilistalla kärjessä raskauden jälkeen pienen vauvan viedessä paljon huomiota,  joten terveyttä edistävien ruokailutottumusten omaksuminen jo raskausaikana tuo hyvän pohjan myös synnytyksen jälkeiselle syömiselle.

On monenlaisia tapoja syödä hyvin ja monipuolisesti. Tärkeintä olisi saada ruokarytmi tasaiseksi. Päivän aterioihin olisi hyvä sisällyttää kaksi pääateriaa, lounas ja päivällinen. Lounaan ja päivällisen lisäksi ravitseva aamiainen ja pääaterioiden väliin sijoitetut välipalat olisi hyvä saada sopimaan päivän ateriarytmiin. Joustavuus on hyvä pitää mukana. Ruokavalion ei tulisi vaatia suuria ponnisteluja kun perusasiat on saatu kuntoon ja rutiininomaisiksi.

Raskausaikana vitamiinien ja kivennäisaineiden sekä energian tarve kasvaa jonkin verran, joten proteiinin, hyvien rasvojen, hiilihydraattien ja vitamiinien riittävään saantiin tulee kiinnittää huomiota.

Monella voi olla mielikuva, että energiantarve ja ravintoaineiden tarve raskausaikana on valtavan suurta, mutta se ei ole ihan näin. Liikkuva äiti tarvitsee runsaasti ravitsevaa ruokaa ei kuitenkaan kahden edestä, vaan kahta varten. Ravitsemuksellinen laatu korostuu määrän sijaan. Loppupeleissä ruokamäärä lisääntyneeseen energiantarpeeseen on kohtalaisen pieni, noin yhden välipalan verran.

Monien vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeen kasvaessa raskauden aikana, ruoan ravintotiheys korostuu. Koska energiantarve ei kuitenkaan lisäänny samassa suhteessa, ruoka jota syömme tulisi olla ravintoainerikkaampaa.

Sikiöllä on tapana mukauttaa aineenvaihdunta ja kasvu ja kehitys äidin ravitsemustilan mukaiseksi. Mikäli äidillä on puutteellinen ravitsemus raskausaikana, sikiö säästää vähäisen energian välttämättömille elintoiminnoille. Tällöin kehitys ja elimistön toiminta eivät pääse muilta osin täysin normaalisti kehittymään.

Yhtä, kaikille sopivaa ruokavaliota ei ole olemassa. Normaali, terveellinen ruokavalio on yleensä kuitenkin optimaalinen raskausajan ruokavalio. Ravinnon perimmäinen tehtävä on antaa elimistölle sen tarvitsemat ravintoaineet.

Se, mitä ruoka-aineita lautaselle on hyvä valita paneudutaan seuraavissa julkaisuissa.

 

Julkaistu Yleinen