Rasvojen merkitys

Solumme rakentuvat pitkälti rasvahapoista, joten olisi tärkeää syödä laadukkaita kehon rakennusaineita ja välttää terveydelle haitallisia, prosessoituja rasvoja. Rasva pitää hyvin nälkää, tasaa verensokeria ja hidastaa ruoan imeytymistä eli hidastaa ruoan menemistä mahalaukusta ohutsuoleen. Myös aivomme, joista 60% on rasvaa, tarvitsevat monipuolista rasvaa voidakseen hyvin.

Rasvoja on useita erilaisia: tyydyttyneitä, tyydyttymättömiä, monityydyttyättömiä ja transrasvoja. Tyydyttymättömiä rasvoja on etenkin kaloissa, kasviksissa ja esimerkiksi kananmunissa, oliiveissa, avokadossa sekä monissa pähkinöissä, ja tietysti myös niistä tehdyissä kylmäpuristetuissa öljyissä kuten oliiviöljyssä, avokadoöljyssä ja macadamiaöljyssä.

Monityydyttymättömiä välttämättömiä rasvahappoja linolihappoa ja alfalinoleenihappoa on tärkeä saada ravinnosta. Ne ovat Omega-6 ja omega-3-rasvahappoja. EPA ja DHA -rasvahapot ovat niiden johdannaisia. Nämä kaikki rasvahapot ovat tärkeitä sikiön normaalin kehityksen edellytys. Niitä saadaan pehmeistä rasvoista kuten kalasta ja kasviöljyistä. Näillä on sikiön hermoston ja näkökyvyn kehityksen kannalta tärkeitä tehtäviä ja myös kognitiivisen eli tiedon käsittelyn kehityksen kannalta sekä immuunijärjestelmän ja jopa raskauden kestoon on havaittu olevan yhteyksiä.

Tyydyttyneitä eli kovia rasvoja on pidetty pitkään haitallisina. Uusimmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että niitäkin tarvitaan jonkin verran. Voissa esiintyvää tyydyttynyttä rasvaa tarvitaan elimistössä moniin toimintoihin kuten solukalvojen ja sydämen normaaliin toimintaan. Voi sisältää lisäksi monia ravintoaineita kuten A-, D-, ja K-vitamiinia. Voin tyydyttynyt rasva lisää myös kylläisyyden tunnetta, ja antaahan voi ruokaan korvaamatonta makua. Tyydyttyneitä rasvoja on taas esimerkiksi lihassa, juustossa, voissa ja neitsytkookosöljyssä.

Suosi rasvoissa laatua ja mielellään luomua. Voimakkaasti kuumennettu, hajuton, mauton ja väritön, läpinäkyvässä muovipullossa säilyvä kasviöljy ei ole kovin luonnollinen vaihtoehto. Kun taas luonnollisessa kylmäpuristetussa öljyssä on tuoksua ja makua ihan eri tavalla ja rasvahapot ovat alkuperäisessä luonnollisessa muodossaan – täynnä antioksidantteja ja vitamiineja. Jotta rasva säilyisi hyvänä, kannattaa myös tarkistaa, että hankkimasi öljyt on pakattu tummaan lasipulloon.

 

Julkaistu Yleinen