Ravitsemus raskauden jälkeen

Äidin ruokavaliolla ja ravitsemustilalla on suora vaikutus lapseen ei ainoastaan imetyksen välityksellä vaan myös hänen energiatasojen ja jaksamisen välityksellä. Ja myös imetystä ajatellen, äiti tarvitsee riittävästi energiaa ruoasta, jotta imetys onnistuisi mahdollisimman hyvin ja maitoa erittyisi. Monipuolinen ja riittävä ruokavalio on vaikuttamassa myös äidin fyysiseen raskaudesta palautumiseen.

Raskauden jälkeiseen ravinnontarpeeseen vaikuttaa keskeisesti se, mikä ruokintastrategia on käytössä. Täysimetyksessä äidin ravinnontarve on suurimmilaan, osittaisimetyksessä se on hieman vähäisempää. Ja jos vauva on kokonaan korvikeruokinnalla, äidin ravinnontarve palautuu pikkuhiljaa raskautta edeltävään tilaan. Eli jos vauva on rintaruokinnalla, on äidin energian- ja ravintoaineiden tarve suurempaa. Monille on itsestään selvää, että energiantarve raskausaikana kasvaa. Mutta tiesitkö, että energiantarve imetyksen aikana on jopa hieman suurempi kuin raskausaikana?

Imetys lisää ravinnontarvetta ja kuluttaa energiavarastoja. On tärkeä kiinnittää huomiota vitamiinien ja kivennäisaineiden sekä energian saantiin. Aterioilta tulisi löytyä riittävästi proteiinia, hyvien rasvoja, hiilihydraatteja ja kasviksia. Lisäenergian tarve ei ole kuitenkaan ihan valtaisa ja yleensä ravinnon lisääminen tapahtuu hyvin luonnostaan luontaista ruokahalua kuunnellen. Imettäjällä lisäenergian tarve tulee täytetyksi lisäämällä hieman pääaterioiden annoskokoa sekä nauttimalla yksi ”ylimääräinen” välipala.

On monenlaisia tapoja syödä hyvin ja monipuolisesti. Tärkeintä olisi saada ruokarytmi tasaiseksi. Päivän aterioihin olisi hyvä sisällyttää kaksi pääateriaa, lounas ja päivällinen. Lounaan ja päivällisen lisäksi ravitseva aamiainen ja pääaterioiden väliin sijoitetut välipalat olisi hyvä saada sopimaan päivän ateriarytmiin. Joustavuus on hyvä pitää mukana. Ruokavalion ei tulisi vaatia suuria ponnisteluja kun perusasiat on saatu kuntoon ja rutiininomaisiksi.

 

Yhtä, kaikille sopivaa ruokavaliota ei ole olemassa. Normaali, terveellinen ruokavalio on yleensä kuitenkin optimaalinen raskauden jälkeinen ruokavalio. Ravinnon perimmäinen tehtävä on antaa elimistölle sen tarvitsemat ravintoaineet.

Se, mitä ruoka-aineita lautaselle on hyvä valita paneudutaan seuraavissa julkaisuissa.

Julkaistu Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *