Ummetus ja närästys

Raskaus saa ruoansulatuskanavassa aikaan suuria muutoksia ja tästä voi seurata ruoansulatuskanavan erilaisia oireita. Fyysisesti kasvava vatsa ja toisaalta muutokset hormonitasoissa ja ruoansulatuskanavassa aiheuttavat näitä oireita.

Ummetus voi liittyä mihin tahansa raskauden vaiheeseen, mutta yleensä sitä ilmenee etenkin raskauden loppuvaiheessa. Se perustuu siihen, että suolen seinämä vähän laiskistuu ja vastaavasti myös liikkuminen hieman vähenee vatsan kasvaessa.

Ummetuksen hoidossa kuitupitoinen ruoka, kuten viljat, kasvikset, hedelmät ja marjat auttavat. Myös riittävä vedenjuonti on tärkeää. Vaikka liikkuminen voi käydä hankalammaksi, pienikin liike auttaa ruokamassaa etenemään suolistossa. inWellin raskauspolun loppuajan treeniohjelmissa olevat raskausjoogat ovat juuri sopivaa liikettä . Ja myös lepo ja uni ovat tärkeitä.

 

NÄRÄSTYS/REFLUKSI

Närästys on yleinen loppuraskauden vaiva. Närästys johtuu siitä, kun sikiö aiheuttaa painetta ja ruokatorven ja vatsalaukun välinen sulkijalihas veltostuu. Ruoka ei näin laskeudu normaalisti. 

Tiettyjä ruoka-aineita välttämällä voidaan hillitä refluksioireita kuten maustetut ruoat, runsasrasvaiset ruoat, kahvi, tee, hiilihappojuomat, tietyt kasvikset (paprika, sipuli, sitrushedelmät), kohtuulliset annoskoot, kohoasento.