Unen merkitys

Iso osa suomalaisista aikuisista nukkuu joko liian vähän tai huonolaatuista unta. Ihmisen pitäisi ehtiä nukkua 7-9 tuntia yössä. Tällöin aivot ehtivtä siivota itsensä edellisen päivän rasituksista. Ensimmäinen unenpuutteen oire on väsymys. Väsyneenä tarkkaavaisuus heikkenee, mikä voi olla vakava riski esimerkiksi liikeenteessä. Myös suorituskyky alenee sekä sosiaaliset kyvyt heikentyvät. Väsyneenä ei jaksa kuunnella ja huomioida toisia, ja oma mielialakin heilahtelee helposti. Pienetkin muutokset unen määrässä tai unirytmissä saattavat aiheuttaa yllättävän suuria ongelmia.

Unen laatu ja määrä vaikuttavat myös painonhallintaan monella tavalla. Uni on yksi tärkeimmistä painonhallinan työkaluista. Univaje vaikuttaa ruokahalua sääteleviin hormoneihin. Ruokahalua kiihdyttävän greliinin taso nousee huomattavasti ja kylläisyyden tunnetta viestittävän leptiinin taso vastaavasti laskee. Näläntunne johtaa syömisen lisääntymiseen. Himot kohdistuvat erityisesti tärkkelys- ja sokeripitoisiin ruokiin, jotka nostavat verensokeria nopeasti ja kerryttävät rasvaa.

Hyvä uni ei synny automaattisesti. Suosittelen rakentamaan sinulle itselle toimivan oman unirutiinin, jolla valmistat elimistösi rauhalliseen, palauttavaan, syvään uneen.

Raskausaikana voi ilmetä erilaisia haasteita unen ja nukkumisen kanssa. Jos et ole saanut yöllä nukuttua, muistathan sallia itselle päivisin lepohetkiä, jotta keho ja mieli pääsevät lepäämään.

 

Julkaistu Yleinen