Vältettävät ruoka-aineet raskausaikana

Raskaus on tila, joka äidin ja sikiön näkökulmasta erityisen herkkää. Tämän vuoksi ruokavalion laadun ja turvallisuuden huomioiminen on erityisen tärkeää. Rajoitteiden ja kieltojen ei tulisi kuitenkaan supistaa ruokavaliota, vaan on hyvä löytää korvaavat elintarvikkeet ja ruoat sekä muistaa syömisen rentous.

Raskausruokavalioon on esitetty joitakin rajoitteita. Kiellot perustuvat joko: 

a) Tunnettuun haittavaikutukseen, joka on mikrobiologinen eli mikrobeihin liittyvä tai kemiallinen kuten ympäristömyrkkyihin liittyvä peruste. Näiden taustalla on yleensä vankka tutimusnäyttö niiden haitallisuuden sikiön ja raskauden näkökulmasta.

b) Varovaisuusperiaatteeseen eli ei ole luotettavaa tutkimusnäyttöä turvallisuudesta.

 

VÄLTETÄÄN

  • Hauki ja sisävesien petokalat (elohopea), raaka kala ja äyriäiset, graavi- ja kylmäsavustetut kalatuotteet, mäti (listeria)
  • Raaka ja puolikypsä liha (toksoplasma ym.bakteerit), maskaruoat (A-vitamiini)
  • Korvasieni (gyromitriini-myrkky)
  • Yrttiteet ja -haudutteet sekä yrttivalmisteiset ravintolisät ( luontaiset haitta-aineet, ei tietoa)
  • alkoholijuomat

 

RAJOITETAAN (käytetään maltillisia määriä/kohtuullisesti)

  • Maksamakkara
  • Kahvi- ja kofeiinipitoiset juomat 
  • Lakritsi ja salmiakki (glykyrritsiini) -pienet satunnaiset määrät ok
  • Inkiväärivalmisteet, -tee ja ravintolisät (haitalliset aineet, ei tietoa) -mausteena ok
  • Siemenet ovat erinomaisia pehmeän rasvan ja kuidun lähteitä ruokavaliossa. Raskaus- ja imetysaikana öljykasvien siemeniä käyttöä suositellaan kuitenkin rajoitettavan ympäristömyrkkyjen vuoksi. Satunnaiset pienet määrät esimerkiski leivissä tai salaatin mukana on ok. Öljykasvien siemeniä ovat muun muassa pellavan-, chian-, auringonkukan-, kurpitsan-, pinjan-, unikon-, ja hampunsiemenet.

 

Julkaistu Yleinen