Vatsalihasten erkauma ravinnon näkökulmasta

Erkauma on luonnollinen raskauteen liittyvä ilmiö, joka osaltaan palautuu kun kehokin palautuu. Palautumista edistävien liikkeiden rinnalla terveyttä edistävällä ruokavaliolla on merkitystä kudosten toipumisen kannalta.

Ruokailussa on tärkeä kiinnittää huomiota siihe, että ravinnossa olisi riittävästi proteiinia, hyviä rasvahappoja sekä kasvisten, hedelmien ja marjojen antioksidantteja. Ne ovat sellaisia tekijöitä, jotka ovat kudosten kannalta tärkeitä ruokavaliossa olevia elementtejä. Mitä värikkäämpiä kokonaisuuksia lautaselle valitaan, sen monipuolisempaa ateriointi on.

Vatsan alueen palautuminen on aina yksilöllistä. Raskauden jälkeen vatsan alueella on tapahtunut paljon venymistä ja rasvaakin on varastoitunut elimistöön enemmän. Rasvavarastot menevät geneettisesti määräytyneisiin paikkoihin. Olemme kaikki rakenteeltamme erilaisia. On tärkeä huomioida, että painon lähtiessä raskauden jälkeen normalisoitumaan, rasva hupenee tasaisesi ympäri kehoa. Emme pysty täsmällisellä ruokavaliolla tai täsmätreenillä siihen valtavasti vaikuttamaan tai edistämään esimerkiksi vatsan alueen palautumista.

Synnytykseen voi liittyä arpien ja haavojen muodostumista. Ja jos lapsi syntyy sektiolla, on hyvä kiinnittää huomiota leikkaushaavaan. Myös haavojen ja arpien palautumisen kannalta on tärkeä huolehtia riittävästä energian, proteiinin ja suojaravinteiden ja nesteen saannista. Proteiinia tarvitaan kudosten uusiutumiseen ja antioksidantit ja kivennäisaineet tukevat haavojen ja arpien paranemista. Kaikkia näitä saadaan monipuolisesta ruokavaliosta. Myös riittävään nesteytykseen on hyvä kiinnittää huomiota. Nestettä tarvitaan ravintoaineiden ja hapen kuljetukseen.

Jos haava on tulehtunut tai erittää, on ravinnon tarve suurempi.

 

TURVOTUS

Vatsan toiminnan kanssa saattaa olla raskauden ja synnytyksen jälkeen haasteita. Erityisesti synnytyksen jälkeiseen tilaan saattaa liittyä ummetusta. Tällöin on hyvä huolehtia riittävästä kuidun ja nesteen saannista. Myös lepo ja liike auttavat ummetukseen.

Erilaiset ruoansulatuskanavan oireet kuten ilman kertyminen ja turvotus ovat hyvin tavallisia raskauden jälkeen. Ihminen kun on kokonaisuus, vatsaoireita voivat lisätä  muun muassa stressi, kiire, liian vähäinen nukkuminen, raju liikunta, paikallaan istuminen, epäsäännöllinen ateriarytmi, tai näiden monien yhdistelmä. On yleistä, että turvottelu iltaa kohden lisääntyy.

Tiedetään myös, että ruokavaliossa voi olla sellaisia tekijöitä, jotka voivat saada aikaan erilaisia suolisto-oireita ja turvotusta kuten runsas kahvin tai hiilihapollisten juomien juominen tai jotku yksittäiset ruoka-aoineet kuten FODMA-hiilihydraatit. On hyvä havannoida ja panna merkille, mitkä ovat mahdollisesti itsellä niitä ruoka-aineita, jotka mahdollisesti lisäävät oireita, sillä vatsan turvotus ja ilman kertyminen voivat ylläpitää erkaumaa.

Vatsa tykkää siitä, että saa säännöllisesti kohtuullisen kokoisia aterioita ja säännöllinen liike ja liikkuminen ovat myös eduksi. Kannattaa siis pitää kiinni säännöllisestä ateriarytmistä, tasapainoisesta ruokavaliosta ja päivittäisestä riittävästä aktiivisuudesta ilman turhaa stressaamista. Nämä kaikki tukevat vatsan hyvinvointia sekä auttavat erkauman, vatsan ja painon normalisoitumisessa. Eli mielen rentoutumisen keinot ovat myös vatsan oireiden helpottamisen taustalla tärkeitä.

Julkaistu Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *