Vihreyttä ja voimakasta väriä!


Kasvikset ovat ruokavaliosi tärkein vitamiinien ja mineraalien lähde, sekä elimistön puhdistaja. Kasvisten antioksidantit ja flavonoidit auttavat myös palautumaan niin arjen askareista kuin treeneistä ja sietämään paremmin stressiä. Kasvikset emäksöivät kehoa ja näin elimistön pH-tasapaino pysyy balanssissa.

Viljatuotteet, lihat, pähkinät, kahvi, juustot ja monet muut ruoka-aineet puolestaan happamoittavat kehoa. Jos näitä happamoittavia ruoka-aineita saadaan päivittäin liian paljon suhteessa emäksisöiviin ruoka-aineisiin, kehon on neutraloitava tilannetta ja otettava tarvittavat mineraalit luista, hiuksista, kynsistä ja muista kudoksista.

Jotta me saavuttaisimme tuloksia – ovatpa ne sitten laihtuminen, kiinteytyminen, vireystason lisääminen tai liikkuvuuden parantaminen – tulee nesteytystasapainon olla kunnossa. Nesteen juomisen ohella toinen tärkeä tapa nesteyttää on syödä kasviksia ja vihanneksia.

 

Pari siivua kurkkua, pala tomaattia ja jäävuorisalaatin lehdykkä ei kuitenkaan riitä. Elimistö tarvitsee ravinnetiheitä kasviksia laajalla väriskaalalla joka päivä: suosi vahvoja, tummia värejä ja mieluiten vielä luomua jos on mahdollista. Jäävuorisalaatin voit jättää suosiolla kaupan hyllylle ja ottaa tilalle ravinteikkaampia vaihtoehtoja.

 

 

Usein kuulen ihmisiltä, että niitä kasviksia ei tee mieli, kun ei vain maistu. Siinäpä se kompastuskivi usein onkin: ne pitää osata valmistaa oikein, jotta ne maistuisivat. Hyviä, oikein laitettuja kasviksia tekee oikeasti kunnolla mieli!

Esimerkiksi parsakaali on raakana hyvin jäykkää ja kuivaa – liian paljon keitettynä taas vetistä ja mautonta – mutta oikein valmistettuna sopivan rapsakka. Voin kera se on jo vastustamatonta. Kasvisten höyryttämistä tai uunissa kypsyttämistä kannattaa suosia.

Kasvisten tulisi täyttää lautasestasi vähintään puolet niin lounaalla kuin päivälliselläkin. Virallinen suositus on syödä puoli kiloa kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivässä.

 

On siis tärkeää valmistaa vihannekset oikein ja syödä niiden rinnalla rasvaa, yrttejä, happoa ja ehkä jotain makeuttakin. Näin vihannesten arvokkaat ainesosat saadaan imeytymään paremmin.

 

 

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *