Mistä ammennan energiaa ja jaksamista kaiken tekemiseen ja toteuttamiseen?

 

Mitä tulee jaksamiseen, liittyy se vahvasti tasapainoon niin työn kuin vapaa-ajan välillä. Hektisiä viikkoja on usein, mutta niiden vastapainoksi pyrin järjestämään seuraavan viikon aikataulut väljemmiksi, jotta tasapaino säilyy. Tämä on yrittäjyyden parhaita puolia – työajat ovat itse määriteltävissä.

Koen työni antoisaksi – teen työtä niin intohimolla, että se jo itsessään antaa voimaa kaiken tekemiselle ja toteuttamiselle. Flow-tilassa työskennellessä työ saattaa viedä mukanaan jopa liiaksikin.

Kun saan tehdä työtä josta nautin suunnattomasti, antaa se vastaavasti valtavasti energiaa myös lasten- ja kodinhoitoon. Ajattelen niin, että lapset ovat hyvällä tavalla rajoittamassa työtahtia ja työhön käytettävää aikaa.

 

Kun tekee asioita, jotka innostavat, löytyy sisäinen halu kehittää itseään ja osaamistaan. Jaksamista edesauttaa myös se, että tunnen työni merkitykselliseksi – työ ei edes tunnu työltä.

 

Jos et koe nykyistä työtäsi mielekkääksi, voisitko kuvitella itsellesi työn, joka voisi olla sellainen? Tai olisiko sinulla mahdollisuus muokata nykyistä työtäsi siihen suuntaan, että kokisit sen enemmän merkitykselliseksi ja sinulle mieluisaksi? Työn kokeminen merkitykselliseksi ja mielekkääksi on keskeisesti vaikuttamassa hyvinvointiin.

Täydellinen irtiotto työstä on itselleni haasteellista. Työt nimittäin kulkevat mukana minne ikinä menenkin. Tahdon palvella asiakkaitani rakkaudella ja parhaani mukaan. Näin työ on muotoutunut osaksi elämääni.

Välillä pyrin ottamaan vapaata – esimerkiksi vapaat viikonloput miehen kanssa kahdestaan, joskus yksin tai ystävien kanssa, olen kokenut hyvin antoisiksi.

Loppujen lopuksi hyvä elämä koostuu ihan tavallisista askareista, tuiki tavallisessa arjessa. Oman elämän vertaaminen muiden elämään saattaa tuoda vain katkeraa mieltä. On tärkeää havaita hyvät puolet omassa elämässä. Vaikka joskus haasteita olisikin, hyviä puolia elämässä löytyy aina.

Yksi hyvän elämän ohjeista onkin: ”Älä vertaa itseäsi siihen mitä joku muu on tänään. Vertaa itseäsi siihen, mitä sinä olit eilen.”  Näin näet oman elämäsi puhtaana, vapaana muiden vaateista.

 

Jo kaksituhatta vuotta sitten kreikkalainen filosofi Plutarkhos kirjoitti ytimekkäästi: ”Olemme typeryyttämme tottuneet elämään katse enemmän muissa kuin itsessämme ja olemme luonnostamme kateellisia ja pahansuopia, niin että emme osaa iloita omastamme yhtä paljon kuin ärsyynnymme muilla olevasta hyvästä. Älä siksi katso kadehtimissasi ja ihailemissasi ihmisissä vain loistavaa ulkokuorta, niin paljon kuin siitä kohistaankin, vaan vetäise tuo maineen ja menestyksen soma verho syrjään, kurkista sisään ja näet heidänkin elämässään koko joukon ongelmia ja ahdistuksen aiheita.”

 

(Juhana Torkin kirjasta – Plutarkhos Mielen tyyneydestä)

Tästä postaukseeni jossa avaan kuinka pyrin vähentämään kiireen tuntua arjessa.

 

Julkaistu Yleinen