Ajanhallinta

 

Aika ajoin kuulen kysymyksen:

”Sinulla on lapsia ja muutenkin monta rautaa tulessa, mistä ammennat aikaa ja jaksamista kaiken tämän toteuttamiseen?”

 

Kalenteri on mun yksi arkea selkeyttävä asia. Jotta kaikki palikat pysyy mukana kuvioissa ja vielä järkevästi koottuna, suunnittelen päivittäisen ajankäyttöni. Merkitsen kalenteriin tulevan viikon ohjelman pääpiirteittäin. Merkinnät selkeyttävät sitä, milloin teen mitäkin eivätkä asiat enää pyöri päässä. Ajatukset kirkastuu ja mieli rauhoittuu.

Katson aamuisin tulevan päivän ”lukujärjestyksen” ja tarkennan sitä tarvittaessa. Näin pystyn keskittymään yhteen asiaan kerralla eikä ajatus karkaile miettimään, mitä kaikkea minun pitää saada päivän aikana tehdyksi.

 

Varaan viikosta aikaa opiskelulle, työnteolle, harrastuksille ja vapaa-ajalle.

 

•Kokonaisuuden hahmottaminen
•Priorisointi
•Aikatauluttaminen ja ennakointi

Kun on monta liikkuvaa osaa, kaikki ei mene aina niin kuin on suunnitellut. Siihenkin on varauduttava ja oltava valmis joustamaan – on syytä olla armollinen omien tavoitteiden edessä.

Esimerkiksi tällä hetkellä omaan aikatauluuni sopii parhaiten se, että varaan ajan opiskelulle varhain aamulla, kun perhe vielä nukkuu. Jos yö on mennyt pipariksi lasten levottomien unien vuoksi, siirrän suosiolla herätyksen myöhemmäksi, skippaan aamuopiskelun ja varaan kalenterista sille toisen ajankohdan. Näin ei tarvitse stressata sitä, milloin tehtävän saa suoritetuksi.

Myös vapaa-aika ja kivat, iloa tuovat asiat kannattaa merkitä kalenteriin. Ajankäytön suunnittelu ei siis koske pelkästään työaikoja.

 

Kalenterista tulisi löytyä myös tyhjää tilaa – tilaa ihan laiskottelulle vain.

 

Joistakin tällainen ajankäytön suunnittelu voi tuntua kurinalaiselta ja liian suunnitelmalliselta touhulta. Minua ne kuitenkin rauhoittavat ja tuovat selkeyttä arkeen ja tehokkuutta tekemisiini. Ajankäytön suunnittelun tarkoitus on selkeyttää tätä päivää, ei lisätä kiireen tuntua.

-Sanna

 

Saan suuria tuloksia arjen pienillä valinnoilla – kurkista tästä.

 

Julkaistu Yleinen